Sollicitatietips

Zorg dat je op tijd bent.  

Test de route voorafgaand aan het sollicitatiegesprek. Bekijk tevens alternatieve routes en de parkeermogelijkheden. Hou ook rekening met reistijd en spitsuren. Het is beter 15 minuten te vroeg dan 5 minuten te laat te komen. 

Presentatie  

Zorg dat je er TOP uitziet. Pas de keuze van je kleding aan op de representativiteit en de zwaarte van je functie. Dus geen training- of joggingpak, maar trek iets aan waar je je prettig in voelt en waarin je goed voor de dag komt. Ga ervan uit dat het sollicitatiegesprek formeel is dus kleed je hier naar. Niemand is ooit een baan geweigerd omdat hij/zij er te goed uit zag! 

Het gesprek

Veel mensen weten niet hoe te beginnen. De meeste eenvoudige oplossing hiervoor is om de interviewer te betrekken bij een algemene “interesse” voordat het echte onderwerp – de sollicitatie – aanvangt.

Begin bijvoorbeeld met op te merken hoe makkelijk het was om het kantoor te vinden of hoe het je opvalt dat er een prettige sfeer hangt. Als het maar helpt het ijs te breken. 

Het interview  

Sommige mensen hebben meer ervaring met solliciteren dan anderen, maar bijna iedereen voelt zich er ongemakkelijk bij. De interviewer zal goed bij jou over willen komen hij of zij heeft immers een baan aan jou te verkopen en wil zich bewijzen. Keer de bewijslast eens om! De beste manier om het interview in te gaan is zo ontspannen mogelijk te zijn.

Stel vragen!  

Denk van te voren goed na over de te stellen vragen, schrijf ze op en neem ze mee. Bepaal je eigen “route”. Vraag desnoods van te voren aan de interviewer of het goed is als je aantekeningen maakt (niemand zal hier bezwaar tegen hebben) en het betekent dat je gemakkelijk je eigen voorbereide/opgeschreven vragen kunt nalezen.

 

Welke vragen zou je kunnen stellen?  

Verzamel in eerste instantie zoveel mogelijk informatie over het bedrijf via internet, vakbladen, kranten etc, hierdoor krijg je al een duidelijk beeld van het bedrijf en je functie. Wees niet te verlegen vragen te stellen, het gaat tenslotte over jou toekomstige baan!  

 
  • Wat voor producten of diensten levert het bedrijf.
  • Hoe is het bedrijf ontstaan, wanneer of waaruit.
  • Biedt het bedrijf ook opleidingen/vaktrainingen.
  • Hoe ziet een werkdag er bij het bedrijf uit.
  • Wat zijn je specifieke taken/verantwoordelijkheden.
  • Wat verwacht het bedrijf van jou.
  • Wat zijn je doorgroeimogelijkheden.
 pophandschudden.jpg